Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropská společenství a Evropská unie

Evropská unie je označení pro celek tvořený členskými státy Evropských společenství. Evropská unie není z právního hlediska mezinárodní organizací, neboť nemá právní subjektivitu. Mezinárodní smlouvy se státy proto neuzavírá Unie, ale Společenství (což je také případ Dohody o přidružení ČR k Evropským společenstvím, tedy nikoli k EU).
Evropská unie zahrnuje působnost Evropských společenství (tzv. první pilíř EU) a navíc další dvě oblasti: zahraniční politiku a vnější bezpečnost (druhý pilíř) a vnitřní bezpečnost (vnitro) a justici (třetí pilíř).
Nejvýraznějším faktorem vývoje EU v současné době je vytvoření měnové unie. Od 1. 1. 1999 se zavádí jednotná měna euro, která od 1. 1. 2002 plně nahradila národní měny členských států (kromě Velké Británie, Švédska a Dánska).
Další vývoj EU byl projednán na mezivládní konferenci v letech 1996 – 1997, která vypracovala Amsterdamskou smlouvu, jako další revizní dokument.

9.ORGÁNY EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ (EU)

Evropská společenství jsou považována za zvláštní mezinárodní organizace, avšak se u nich objevují náznaky složeného státu. Jedním je organizační struktura.
Za hlavní orgány se považují Evropská komise, Rada EU, Evropský parlament, Evropský soudní dvůr a Účetní dvůr. K nim se ještě připojuje Evropská rada a Evropská centrální banka.

Žádné komentáře:

Okomentovat