Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HMOTNÉ ZABEZPEČENÍ UCHAZEČŮ O ZAMĚSTNÁNÍ

Tento zákon stanoví, že občané mají právo na zaměstnání bez ohledu na rasu, barvu pleti, pohlaví, jazyk, náboženství, politické nebo jiné smýšlení, členství v politických stranách, národnost, etnický nebo sociální původ, majetek, zdravotní stav nebo věk.
Právem na zaměstnání se rozumí právo občanů, kteří chtějí a mohou pracovat a o práci se skutečně ucházejí
a) na zprostředkování pracovního uplatnění ve vhodném zaměstnání
b) na rekvalifikaci nezbytnou k pracovnímu uplatnění
c) na hmotné zabezpečení před nástupem do zaměstnání a v případě ztráty zaměstnání
Občanem se v tomto případě rozumí občan ČR, stejné právní postavení mají cizinci a osoby bez státní příslušnosti, které mají povolení k pobytu na území ČR a povolení k zaměstnání. Povolení k zaměstnání se nevyžaduje u osob, kterým bylo přiznání postavení uprchlíka.
Uchazeč o zaměstnání je zařazen na příslušném úřadu práce do evidence uchazečů o zaměstnání. Uchazeč je povinen poskytovat úřadu práce potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání. Uchazeč může být z evidence vyřazen, jestliže bez vážných důvodů odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání nebo jestliže úmyslně maří součinnost s úřadem práce. V těchto případech bude znovu zařazen do evidence uchazečů o zaměstnání nejdříve po uplynutí doby tří měsíců.
Každý úřad práce vede evidenci uchazečů o zaměstnání a evidenci volných pracovních míst.

Na základě písemné dohody mezi uchazečem a úřadem práce se může uchazeč podrobit rekvalifikaci, to znamená takové změně dosavadní kvalifikace, kterou je potřebné zajistit získáním nových znalostí a dovedností nebo praktickou či teoretickou přípravou, umožňující jeho pracovní uplatnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat