Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ALERGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na zevní alergen, který organismus poškozuje. Po kontaktu organismu s touto látkou následuje spuštění některé z alergických reakcí.
Alergická onemocnění – výskyt v populaci se neustále zvyšuje, těmito chorobami trpí asi 20% obyvatelstva, převážně děti.

Klinické projevy jsou:
- kožní
- oční
- dýchací
- trávící
- celkové

Kožní alergie - nejčastější formami jsou:
a) atopický ekzém
b) alergické exantémy
c) kopřivka

Oční alergie - nejčastěji se setkáme s alergickým zánětem víček a spojivek

Dýchací alergie
a) alergická rýma – projevuje se vodnatou sekrecí z nosu, kýcháním, ztrátou čichu a nosovým hlubokým hlasem. Může být sezónní (pyl z břízy, olše, lísky) nebo celoroční (příčinnou alergie na prach, plísně, roztoče).
b) astma bronchiale – jedno z nejtěžších alergických onemocnění, charakterizováno stavem výdechové dušnosti. Příčinou je překrvení sliznice bronchů, otok, stah hladké svaloviny a zvýšená sekrece vazkého hlenu v bronších. Alergenem mohou být bakterie, plísně, roztoči, prach, pyl a zvířecí srst, ale psychogenní složka a fyzická námaha. Th: eliminace alergenu, následné provedení hyposenzibilace, zklidnění, vlhký, chladný vzduch.

Trávící alergie
Zahrnuje především alergii na bílkovinu kravského mléka, která se projevit již v prvních měsících života – průjmy, neprospívání, opakované zvracení, anemizace. Th: elimanace bílkovin kravského mléka ze stravy a její nahrazení speciálními dietními přípravky (Nutramigen apod.)

Celkové alergické reakce
a) anafylaktický šok – nejčastěji způsoben lékovými alergeny, nastupuje do několika minut, kdy pacient kolabuje vlivem rychlého oběhového selhání – nauzea, mžitky před očima, tlak
na prsou, mrazení, studený pot, bledost a poruchy vědomí, tep nehmatný, TK neměřitelný. Zastavuje se dýchání a srdeční činnost.
Léčba: okamžitá resuscitace, 155

b) sérová nemoc – vzniká po podání séra (protitetanové, gamaglobulin apod.), projevem je kopřivka, angioneurotický edém (otok na různých místech –podkoží obličeje, sliznice dýchacího a trávícího ústrojí, působí obtíže podle postiženého místa /otok hrtanu-dušení/), teplota, průjem, bolesti břicha, bušení srdce a bolest hlavy. Léčba: symptomatická

c) pylová rýma – celkový projev alergie s alergickou rýmou, sinusitidou, konjuktivitidou, tracheitidou, nebo bronchitidou a kožními projevy. Dále únava, zvýšená teplota, nechutenství.
Léčba: v pylové sezóně omezení kontaktu s alergeny,antihistaminika, prevence alergické reakce (Zaditen, Intal..-snižují alergickou pohotovost), hyposenzibilizace – může zabránit vzniku bronchiálního astmatu.

Žádné komentáře:

Okomentovat