Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZLEPŠOVACÍ NÁVRHY

3.3. ZLEPŠOVACÍ NÁVRHY
Zákon č. 527/1990 Sb. o vynálezech a zlepšovacích návrzích upravuje též otázku zlepšovacích návrhů, které definuje jako technická, výrobní nebo provozní zdokonalení, jakož i řešení problémů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a životního prostředí, s nimiž má zlepšovatel právo nakládat. Práva ze zlepšovacích návrhů nevzniknou, brání-li jim práva z patentu.
Na rozdíl od vynálezů a průmyslových vzorů, které ožívají tzv. formální ochrany, neexistuje žádný rejstřík zlepšovacích návrhů, a ke vzniku ochrany není zapotřebí žádného formálního aktu Úřadu ani jiného státního orgánu.
Zlepšovatel je povinen nabídnout zlepšovací návrh svému zaměstnavateli, jestliže se zlepšovací návrh týká oboru práce nebo činnosti zaměstnavatele. Zlepšovatel má právo se zlepšovacím návrhem nakládat bez omezení, jestliže s ním zaměstnavatel ve lhůtě dvou měsíců od nabídky zlepšovacího návrhu neuzavřel smlouvu o přijetí nabídky zlepšovacího návrhu a odměně za něj. Právo využívat návrh vzniká uzavřením smlouvy se zlepšovatelem.

Žádné komentáře:

Okomentovat