Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VYNÁLEZY

3.2 VYNÁLEZY
3.2.1 Vynálezy
Právní úprava vynálezů je obsažena v zákoně č. 527/1990 Sb. o vynálezech a zlepšovacích návrzích a v prováděcí vyhlášce č. 550/1990 Sb. o řízení ve věcech vynálezů a průmyslových vzorů. Aby se jednalo o vynález podle uvedeného zákona, musí být splněny podmínky:
a) vynález musí být “nový“, tzn. že není součástí stavu techniky. Stavem techniky je vše, k čemu byl přede dnem, od něhož přísluší přihlašovateli vynálezu právo přednosti, umožněn přístup veřejnosti jakýmkoliv způsobem, včetně obsahu starších přihlášek vynálezů podaných v České republice i mezinárodních přihlášek vynálezů.
b) Vynález musí být výsledkem vynálezecké činnosti, tzn. že pro odborníka nevyplývá zřejmým způsobem ze stavu techniky.
c) Vynález je průmyslově využitelný, tzn. že může být vyráběn nebo jinak využíván v průmyslu, zemědělství nebo jiných oblastech hospodářství.

Za vynálezy se nepovažují především objevy, vědecké teorie a matematické metody; estetické výtvory; plány, pravidla a způsoby vykonávání duševní činnosti; programy počítačů a pouhé uvedení informace, pokud přihlášky vynálezů nebo patenty týkají pouze těchto předmětů nebo činností.
Na vynálezy, které splňují zákonné podmínky, uděluje Úřad průmyslového vlastnictví patenty, osvědčení o zápise do patentového rejstříku.
Patenty se neudělují na vynálezy, jejichž využití by se příčilo veřejnému pořádku nebo dobrým mravům; na způsoby prevence, diagnostiky chorob a léčení lidí a zvířat a na odrůdy rostlin nebo na plemena zvířat nebo v zásadě na biologické způsoby pěstování rostlin či chovu zvířat.

Žádné komentáře:

Okomentovat