Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRŮMYSLOVÝ VZOR

3.5. PRŮMYSLOVÝ VZOR

Právní úprava ochrany průmyslového vzoru je obsažena v zákoně č. 207/2000 Sb. o ochraně průmyslových vzorů.
Za průmyslový vzor podle tohoto zákona se považuje vzhled výrobku nebo jeho části, je-li nový a má-li individuální povahu spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení. Za výrobek se považuje průmyslově nebo řemeslně vyrobený předmět, součástky tvořící složený výrobek, obal, úprava, grafický symbol a topografický znak. Novost je dána, nebyl-li před podáním přihlášky veřejnosti zpřístupněn průmyslový vzor shodný, tedy takový, který se liší svými znaky jen nepodstatně.
Při hodnocení způsobilosti průmyslového vzoru k zápisu se nepřihlíží ke znakům, které jsou předurčeny technickou funkcí průmyslového vzoru. Zpřístupněn veřejnosti byl, pokud byl zveřejněn po zápisu v rejstříku, vystaven, užíván v obchodě nebo jinak zveřejněn.
Individuální povahu vzor vykazuje, jestliže celkový dojem, který vyvolává u informovaného uživatele, se liší od celkového dojmu, který u takového uživatele vyvolává průmyslový vzor, který byl zpřístupněn veřejnosti přede dnem podání přihlášky nebo přede dnem vzniku práva přednosti.
Úřad nezapíše do rejstříku průmyslových vzorů průmyslový vzor, který je v rozporu se zásadami veřejného pořádku nebo dobrými mravy a tehdy, je-li v rejstříku zapsán shodný průmyslový vzor s dřívějším právem přednosti.

Ochrana
Rozsah ochrany průmyslového vzoru je dán jeho vyobrazením zapsaným v rejstříku s výjimkou jeho funkčních a reprodukčních znaků. Zapsaný vzor je chráněn po dobu 5 let od podání přihlášky a tuto dobu lze opakovaně obnovit vždy o 5 let až na celkovou dobu 25 let. Žádost o obnovu ochrany se podává v posledním roce období ochrany, nejpozději však do 6ti měsíců po jejím uplynutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat