Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přestupkové řízení

Zastavení řízení- v případě že skutek, o němž se vede řízení: se nestal, nebo se nejedná o přestupek, nebo jej nespáchal obviněný, nebo spáchání skutku nelze prokázat, nebo obviněný požívá výsad imunity dle MP, nebo obviněný ještě nedovršil 15. rok, nebo obviněný trpěl duševní poruchou, nebo bylo o skutku již pravomocně rozhodnuto, nebo byla za přestupek uložena bloková pokuta, nebo obviněný či navrhovatel zemřel, nebo navrhovatel vzal návrh zpět, nebo v případě urážky na cti došlo ke smíru. Odvolání proti rozhodnutí o zastavení řízení možné (oznámeno účastníkům řízení).

Výrok rozhodnutí-
1. popis skutku,
2. označení místa a času spáchání skutku,
3. vyslovení viny,
4. druh a výměr sankce popř. rozhodnutí o neuložení sankce,
5. rozhodnutí o započtení doby do doby zákazu činnosti, pokud byl vysloven,
6. rozhodnutí o uložení ochranného opatření,
7. rozhodnutí o nároku na náhradu škody,
8. rozhodnutí o náhradě nákladů řízení (nese viník přestupku popř. navrhovatel pokud bylo řízení na návrh navrhovatelem zastaveno - náklady se stanoví paušální částkou) - od tohoto lze upustit z důvodů zvláštního zřetele hodných; náhrada nákladů je příjmem obce nebo okresního úřadu, u jiných orgánů pak příjmem státního rozpočtu.

Doručování- platí SprŘ; nelze doručit veřejnou vyhláškou.
Odvolání- v plném rozsahu se může odvolat jen obviněný (u mladistvého - zákonný zástupce či orgán péče o dítě), poškozený se může odvolat jen ve věci náhrady škody; vlastník zabrané věci jen u části rozhodnutí, kde se hovoří o zabrání věci; u přestupků na návrh jen proti vyslovení viny obviněného a rozhodnutí, že navrhovatel nahradí náklady řízení. Při jednání před odvolacím orgánem nelze změnit sankci v neprospěch obviněného.
Přezkum rozhodnutí nelze uplatnit tam, kde pokuta není vyšší než 2 tis. Kč nebo u výroku o zastavení činnosti, u zabrání či propadnutí věci v ceně pod 2 tis. Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat