Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Amsterdamská smlouva

Amsterdamská smlouva
V polovině 90. let byly zahájeny práce, které měly přinést následující změny: pružnější přizpůsobování se změněným mezinárodním a ekonomickým podmínkám, zvýšení efektivnosti jednotlivých institucí EU, přiblížení Společenství jeho občanům, systém umožňující jak rozšiřování Unie východním a jižním směrem, tak i prohlubování integrace za účasti jen některých států bez ohrožení soudržnosti zemí Společenství. Tyto otázky se staly předmětem jednání konference, zahájené v roce 1996 v Turíně a ukončené o rok později návrhem tzv. Amsterdamské smlouvy, jež revidovala Smlouvu o EU i zakládací Římské smlouvy. Amsterdamská smlouva vstoupila v platnost 1.5.1999.
Hlavní změny, které přinesla Amsterdamská smlouva (1999)
• změněn systém obsazování Komise v neprospěch velkých států
• pro hlasování v Radě EU byla upravena velikost kvót pro případy tzv. váženého hlasování
• počet poslanců v Evropském parlamentu nesmí přesáhnout 700
• Evropská rada může označit členský stát, jenž se neřídí základními zásadami EU (svoboda, demokracie, lidská práva a základní svobody, právní stát) a hrubě je porušuje. Takovému státu mohou být, za stálé platnosti povinností, pozastavena některá práva, zejména právo hlasování v Radě EU
• Rada získala právo na návrh Komise a po konzultaci s parlamentem rozhodovat o vybraných otázkách vízové povinnosti
• Rada získala oprávnění rozhodovat upravenou kvalifikovanou většinou na rozdíl od jednomyslnosti v některých otázkách třetího pilíře (vnitro a justice)
posíleny pravomoci institucí EU v boji proti finanční kriminalitě

Žádné komentáře:

Okomentovat