Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomika hotelu

Jak již bylo výše poznamenáno důležitým nástrojem pro zkoumání efektivnosti prodeje je průměrná cena za pokoj . Jedná se o čistou cenu bez služeb, stravování a DPH. Průměrná cena za pokoj slouží spolu s vytížeností pokojů (v%) ke vzájemnému srovnávání hotelů. Uvádí se např. v každoročním srovnávání časopisu Food Service. V hotelu Bolton se ARR za sledované období kolísala (viz. Obr.č.9), ačkoliv se ceny pokojů v tomto období rok od roku zvyšovaly.
Největší vliv na tuto skutečnost měly v roce 1998 nízké smluvní ceny, které jak již bylo možno vyčíst z grafů výše uvedených měly podpořit prodej a kurzové výkyvy v roce 2001 (viz Obr.č.9). Smlouvy jsou uzavírány v cizích měnách a tak jsou příjmy velmi citlivé na změny kurzu. Do hospodaření hotelu se samozřejmě promítá fakturovaná cena přepočtená v kurzu ČNB. Přepočtem tržeb (počítáno pouze u hlavních smluvních partnerů) v loňských kurzech za stejné období byla zjištěna kurzová ztráta za rok 2001 cca. 1 mil. Kč.

Z ekonomického hlediska (viz. Obr.č.10) došlo v roce 1998 k prudkému nárůstu výnosů i nákladů. Vliv na start tohoto pozitivního trendu mělo jednak zvýšení poptávky po léčebných pobytech, zavedení nových wellness programů a uzavření nových smluv s cestovními kancelářemi zabývajícími se léčebnými a wellness pobyty v neposlední ředě uzavření smlouvy s velkou cestovní kanceláří, která garantovala vytížení svého kontingentu. Jak již bylo výše zmíněno jednalo se o smluvní ceny, jejichž důsledkem došlo v tomto roce ke snížení ARR. V dalších dvou letech pokračoval trend zvyšování výnosů a hlavně zisku. V tomto období došlo k průměrnému zvýšení výnosů o 13,6% ročně, nákladů o 17,85% ročně a zisku o 5,6% ročně. Mírná stagnace se dostavila v roce 2001, kde došlo k nárůstu výnosů pouze o 1,77% a jen díky udržení nákladů na úrovni předchozího roku byl zvýšen zisku o 5,91%. V dalším období je nutné zvyšovat ARR i za cenu snížení obsazenosti, což by mělo mít za následek snížení nákladů, nebo alespoň jejich udržení na stávající úrovni.

Žádné komentáře:

Okomentovat