Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cestovní ruch v kraji Vysočina

3.1 Atraktivity cestovního ruchu v kraji Vysočina

V mezikrajovém srovnání má kraj Vysočina zejména pro svou polohu některá specifika. Jak již bylo zmíněno výše, toto území má významnou tranzitní funkci, která je dána průběhem významných evropských komunikací. Řada významných turistických atraktivit je dosažitelná již v rámci denní návštěvnosti, zejména pro rakouské návštěvníky.
Výhodou pro rozvoj cestovního ruchu je i velmi kvalitní životní prostředí a neporušená příroda (ekologicky jedna z nejzachovalejších oblastí České republiky).
Z turistické nabídky (historická města, hrady, zámky, církevní památky, lázně, přírodní atraktivity, letní rekreace u vody, horská turistika, atraktivní kulturní krajina, aj.) nabízí kraj zejména příležitosti pobytové letní a zimní turistiky a návštěvu hodnotných kulturně - historických památek (městská turistika).
Region Vysočina se může pyšnit bohatou nabídkou turistických atraktivit mezinárodního významu. Zejména je nutno uvést městskou památkovou rezervaci Telč a národní kulturní památku Santiniho poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou zapsané ve světovém kulturním a přírodním dědictví UNESCO. Dalšími významnými turistickými atraktivitami jsou městské památkové rezervace Jihlava a Pelhřimov, hrad Pernštejn, z ostatních historických měst a památek dále Havlíčkův Brod, Třebíč, Želiv, Třešť, Moravské Budějovice, Polná, Humpolec, Velké Meziříčí, Doubravník, Nové Město na Moravě, jakož i řada dalších měst i obcí, na jejichž území jsou zajímavé kulturní nebo technické památky, nebo kde se díky obětavosti místních obyvatel udržují důležité folklórní tradice.
Z dalších významných kulturně historických památek je možno jmenovat zámky Kámen, Jaroměřice n. Rokytnou, Náměšť n. Oslavou, Telč, Brtnice, Luka n. Jihlavou, Polná, Třešť, Třebíč, Budišov, Golčův Jeníkov, Chotěboř, Světlá n. Sázavou, Žďár n. Sázavou, Velké Meziříčí, další významné církevní památky Křemešník, Želiv, Havlíčkův Brod, Jihlava, Telč, Stonařov, Brtnice, Kostelec, Mrákotín, Polná.
V regionu se každoročně koná množství kulturních a sportovních akcí.
Pro milovníky všech druhů sportů nabízí Vysočina nevyčerpatelný prostor. Krajina je protkána stovkami kilometrů turistických tras a cyklostezek. Kopcovitá krajina vytváří ideální podmínky i pro golf, který v poslední době nalézá stále více příznivců. K dispozici jsou tenisové kurty, squashové haly, surfaři naleznou svůj ráj u velkých vodních ploch. V zimě jsou zde ideální podmínky pro běžecké lyžování.
Uvedená fakta dokumentují značné rozvojové šance v cestovním ruchu, ale je potřebné úvodem poznamenat, že základním předpokladem pro naplnění očekávané vize prosperujících turistických míst a oblastí je nutné hledat nové cesty vedoucí k vzájemné integraci a spolupráci v rámci celkově turisticky atraktivního Jihlavského kraje.

Žádné komentáře:

Okomentovat