Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Repo sazba

– je úroková sazba centrální banky pro termínované operace s cennými papíry. Repo sazba se také označuje jako refinanční sazba a je nejběžnější úrokovou sazbou ve vztahu ČNB k obchodním bankám. Repo sazba je vyšší než diskont, v červnu 2003 byla 2,25%.
• Lombardní sazba – úroková sazba na úvěry obchodním bankám se zástavou cenných papírů. Tato sazba je vždy vyšší než diskont a repo sazba. Lombardní sazba v červnu 2003 byla 3,25%.
• Povinné minimální rezervy – centrální banka předepisuje obchodním bankám určité procento z vkladů, které si musí u ní bezúročně uložit ve formě PMR. Tyto peníze jsou dočasně mimo oběh a působí protiinflačně. Vývoj sazeb PMR: od 1.8. 1996-11,5%, od 8.5.1997-9,5%, od 30.7.1998-7,5% ze všech závazků vůči všem osobám s výjimkou bank. Inflace je nízká, ekonomika potřebuje povzbudit hospodářský růst – od října 1999 byly PMR sníženy na 2% a od poloviny roku 2000 už jsou dokonce úročeny.
• Pravidla likvidity – centrální banka určuje bankám, jaký mají vztah struktury aktiv a pasiv. Krátkodobé úvěry musí být kryty krátkodobými zdroji a dlouhodobé úvěry dlouhodobými zdroji.
• Operace na volném trhu – centrální banka obchoduje s cennými papíry (především státními) a tím zvyšuje či snižuje množství peněz v oběhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat