Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.8. JAR

Průmysl – základní je těžební průmysl – zlato, platina, chrom, mangan, diamanty – vše do 1. pětky na světě. Významné jsou uranové rudy, rudy železa, mědi, stříbra, černého uhlí aj. Hlavní oblastí těžby je Witweatersrand.
JAR má kompletní průmyslovou základnu – hutnictví, elektroenergetika, strojírenství, elektrotechnika, chemie, petrochemie a potravinářství.

Zemědělství – Rostlinná výroba je soustředěna hlavně na JV a V pobřeží, kde je dostatek srážek. Pěstují se zejéma obiloviny (kukuřice a pšenice), brambory, luštěniny, cukrová třtina, olejniny, ovoce a zelenina. Živočišná výroba je zaměřena hlavně na chov ovcí a skotu (pro maso i pro mléko), rozšiřuje se chov drůbeže. Zemědělství kryje potřeby obyvatelstva.

Dopravní síť je kvalitní, významná je námořní doprava – Durban, Kapské město, Port Elisabeth. Rychle se rozvíjí i cestovní ruch, nejvíce jsou navštěvována přímořská letoviska u Indického oceánu. Atraktivita safari.

JAR se dostala ve druhé polovině 20. století do mezinárodní izolace, jejíž příčinou byla rasová segregace – apartheid. Éru apartheidu ukončily všerasové parlamentní volby, které se konaly r. 1994. Byla přijata nová demokratická ústava, která zaručuje všem obyvatelům stejná práva bez ohledu na rasu. Pak se JAR stala opět součástí mezinárodního společenství.
Jihoafrická republika se administrativně dělí na 9 provincií. Hlavní město Pretoria.
Centrem urbanizované oblasti se stal Johannesburg.

Žádné komentáře:

Okomentovat