Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.7. Izrael, JAR

Izrael

JAR
Přímořský stát jižní Afriky při pobřeží Atlantského a Indického oceánu. Pobřeží je málo členité, vnitrozemí tvořeno náhorními plošinami a hornatinami. Na jihu země Great a Little Karroo a Kapské hory se známou Stolovou horou. Na JV Dračí hory. Na severu je Kalaharská pánev.

Jsou zde dva velké říční systémy Oranje s přítokem Vaal a řeka Limpopo. SZ bezodtoká pánev.
Podnebí je převážně subtropické, pouze severovýchod zasahuje do tropů, kontinentální vnitrozemské podnebí, východ přímořské, vlhké klima a na západě polopouštní klima. Vegetace je pestrá, od vždyzelených tropických lesů na východním pobřeží přes savany ve vnitrozemí, po pouštní rostlinstvo na západě. Chráněná stáda zvěře, rezervace, národní parky – Krugerův (sloni, buvoli, antilopy, lvi).

Nerostná ložiska patří k největším a nejkvalitnějším – černé uhlí, diamanty, zlato, chrom, mangan, vanad, měď, nikl, platina, antimon, azbest.

Obyvatelstvo – v JAR žije asi 42 mil obyvatel a je rasově i etnicky pestré. Nejpočetnější jsou bantuští černoši – Zuulové, Xhosové. Dále běloši – potomci Angličanů a Afrikánci – Búrové, potomci nizozemců. Dále jsou zde míšenci, Asijci. Je zde 11 úředních jazyků – angličtina, afrikánština + 9 černošských jazyků. Křesťané, hinduisté a animismus.
Je zde na africké poměry poměrně nízká porodnost a vysoká střední délka života, přírůstek 2,6%. Žijí většinou ve městech.

Hospodářství – průmyslově zemědělský stát s velkým nerostným bohatstvím, nejvyspělejší stát Afriky.

Žádné komentáře:

Okomentovat