Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.5. Austrálie

Nerostné bohatství
Austrálie má velké nerostné bohatství – ložiska kamenného a hnědého uhlí, ropy a zemního plynu, kvalitní rudy železa, barevných kovů (měď, zinek, olovo, nikl), dále uranu, titanu, rud drahých kovů – zlato, stříbro. Dále obrovské zásoby bauxitu.

Obyvatelstvo
Je rozmístěno nerovnoměrně, 90% obyvatel žije na 1/5 území, hlavně na jihu, kde jsou vhodné podmínky a klima. Je zde také dostatek úrodných půd. Téměř 90% obyvatel žije ve městech.
Austrálie je typickou přesídleneckou zemí, dorozumívacím jazykem je angličtina. Asi 94% jsou běloši evropského původu (VB), 5% tvoří Asiaté a původních obyvatel Austrálie je asi 200 000. Pokračuje přistěhovalectví, hlavně z Asie.
71% křesťané. Lidé mají příznivé demografické charakteristiky – vysoká střední délka života (M75, Ž 80 let), velmi nízká kojenecká úmrtnost.
70% lidí je zaměstnáno ve službách, v průmyslu 24% v zemědělství 5%.

Průmyslová výroba
Austrálie je ve vývozu železné rudy a produkci bauxitu 1. na světě. Je to ale také jeden z největších vývozců hnědého a černého uhlí, stříbrných rud, drahokamů, fosfátů a azbestu. Významná je těžba stříbra a zlata, uranu a podél Bassova průlivu se těží ropa a zemní plyn.
V hutnictví dominuje barevná metalurgie a ve výrobě hliníku je Aus 5. na světě. Černá metalurgie v Novém jižním Walesu. Strojírenství je zaměřeno na výrobu dopravních prostředků (auta, letadla, lokomotivy). Dále chemický průmysl, textilní (vlna 1. na světě). Potravinářský průmysl umožňuje export – masný, cukrovarnictví, mlékarenství.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Austrálie a Oceánie
Obyvatelstvo,hospodářství Austrálie
24.4 Austrálie
24.5. Austrálie
24.6. Austrálie
CR (cestovní ruch) Austrálie a Oceánie
Články na hledaný výraz "Austrálie a Oceánie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat