Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22.4. Brazílie

Rozloha : 8,5 mil. km; 170 mil. obyvatel; Brasilia.

Obyvatelstvo se koncentruje na jihu a jihovýchodě. Aglomerace při pobřeží má nadkontinentální velikost (São Paulo, Rio de Janeiro). Najdeme zde také rozmanité složení lidských ras. Žijí zde mulati, běloši, černoši, Indiání, mestici, zambové a Asiaté.

Náboženství je hlavně křesťanské. Země je velice zadlužená.

Nerostné suroviny se vyvážejí především do USA. Těží se zde železná ruda, mangan, cín,uran, bauxit, diamanty, uhlí. Zásoby ropy a zemního plynu ale nejsou příliš využívány. Rudy jsou zde většinou i zpracovány, což má negativní dopad na životní prostředí. Většina energie se získává vodními elektrárnami hlavně na řece Paraná a jejích přítocích. K nerostným surovinám nesmíme opominout také bohatství vzácného dřeva.

Dochází k likvidaci pralesu, jsou zakládány plantáže, na kterých se pěstuje kukuřice, kakao, kávovník, cukrová třtina, banány. Půda je však velmi rychle neúrodná, a tak čím dál víc dochází ke kácení pralesa kvůli zisku nové půdy, což s sebou přináší mnohé ekologické problémy – narušení klima, rozvíjí se eroze, vznik neúrodných a chudých stepí.

Průmysl zde je hlavně dřevozpracující, potravinářský, hutnický, těžební, chemický, strojírenský (dopravní prostředky, elektrotechnika, elektronika).

Zemědělství je soběstačné. Převažuje plantážové zemědělství, které je kupodivu velmi moderní. Na J a JV (okolí S. Paula) se nachází úrodná půda. Pěstuje se zde kukuřice, pšenice, soja, cukrová třtina, káva, rýže, kakao. Ze živočišné výroby převažuje chov skotu a vepřů.

Doprava se rozvíjí, budují se dálnice přes pralesy, což spěje k obrovskému kácení a ničení pralesů. Využívá se vodní doprava.
Problémy země jsou životní prostředí, negramotnost, velké sociální rozdíly a chudoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat