Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22.2. Mexiko

Rozloha : 1,9 mil. km; 95 mil. obyvatel; Ciudad de México (největší město, 30 mil. ob.)

Přírodní podmínky Mexika jsou hodně závislé na nadmořské výšce. Středem státu probíhá vulkanické pásmo, je tu zemětřesná a sopečná činnost. Nížiny jsou pouze na Yucatánu.
Klima a vegetační poměry jsou opět závislé na nadmořské výšce. Kvůli nízkým srážkám je zde mnoho pouští, vznikají zde pouště, polopouště. Na Yucatánu a úzkém =ásu pobřeží najdeme tropický pás.

Obyvatelstvo jsou převážně mestici (míšenci indiánů a španělů). Problémy s životním prostředím ve městech, která jsou vysoko v horách. Druhé největší město Mexika je Guadalajara.

Hospodářství je na přechodu, ale díky kapitálu od Američanů se rozvíjí. Hlavní jaderná oblast se koncentruje ve středním Mexiku, menší u Monterrey. Buď jsou zde jaderné oblasti nebo přímo periferie. Těží se zde stříbro (1. na světě), v oblasti Mexického zálivu ropa a zemní plyn, polymetalické kovy, rtuť, síra, sůl a železná ruda.

Průmysl zde je hutnický, petrochemický, chemický, textilní a automobilová výroba.

Zemědělství je hlavní zdroj obživy. Pěstuje se zde hlavně kukuřice, fazole, cukrová třtina, bavlník, sisal, káva, kakao, ananas a další subtropické a tropické ovoce.

Významným zdrojem financí je také cestovní ruch, návštěvníci jsou lákáni pestrou přírodou a památkami (Teotihuacan, Monte Albán, Tula..). Země je ale zadlužená, jsou zde patrné velké sociální rozdíly, nerovnoměrný vzestup ekonomiky. Přesto má země díky dobrým přírodním zdrojům a pracovní síle dobré vyhlídky do budoucna na zlepšení sociální úrovně.
Země je členem NAFTY, což je volná zóna severoamerického obchodu (od 1994).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
22. Latinská Amerika
22.1. Latinská Amerika
22.2.Mexiko
22.3.Státy střední Ameriky
22.4.Brazílie
22.5.Argentina
22.6.Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Bolívie
22.7.Peru, Chile, Paraguay, Uruguay
Jižní Amerika
Jižní Amerika-obyvatelstvo,hospodářství
Brazílie,Argentina
Články na hledaný výraz "Latinská Amerika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat