Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22.1. Latinská Amerika

Podnebí
Co se týče klima, najdeme zde pásy od ekvatoriálního až po tropický na sever a pokud postupujeme na jih, tak po mírné podnebí. Z hlediska vegetace zde najdeme tropické deštné pralesy, střídavě vlhké lesy, vlhké savany (llanos, campos), ale i savany suché a křovinaté. V subtropickém pásu označujeme savany jako pampy, které jsou velmi úrodné a říká se jim mimotropická savana. Je zde také poušť Atacama. V oblasti mírného pásu (území J. Argentiny, J. Chile a Patagonie) jsou listnaté a smíšené lesy. Východní Patagonie je suchá, západ vlhký, hodně deštivý.

Vliv oceánů a moří – Brazilský proud, který je teplý, Karibik, ten také ovlivňuje podnebí – teple, ze západu Peruánský proud, který je studený (rybolov).

Srážkově – u rovníku zenitální deště, pasáty vanou JV směrem, a tak přinášejí srážky do Brazílie, Amazonie. Nejméně srážek se dostane do Patagonie a na Atacamu. Kolem velkých řek nalezneme sladkovodní jezera, ale SZ od Buenos Aires jsou solné jezerní močály jako Salar de Uyumi, Salar de Atacma. Režim řek je dešťový, řeky v Andách mají sněhový a ledovcový režim.

Hydrosféra
Amazonka je největší řeka světa, zdrojnicí je Ucayali (Urubamba a Apuzimac), její délka je 7 025 km. Plocha jejího povodí je 7mil km2 a má přes 500 přítoků. Největší přítoky jsou např. Purus a Madeira nebo Maraňón a Rio Negro. Až do Peru je velká část splavná (4300km). Šířka středního toku je 10km, na dolním 80km. Tvoří nálevkovité ústí a moře jde proti směru řeky ještě 1000 km. Orinoko je dlouhé 2740km a má dešťový režim. Pramení na hranicích Venezuely a Brazílie. Paraná protéká La Platskou nížinou, její délka je téměr 4000 km a je to 2. největší řeka Jam. Titicaca je největší vysokohorské sladkovodní jezero. Největší solné jezero je Poopó.
Jsou zde také horské ledovce.

Půda
Převažují červenozemě a žlutozemě. Na Brazilské vysočině nalezneme hnědočervené půdy, v pampách jsou černozemě. Dále jsou zde horské podzolové a pouštní půdy. Projevuje se zde vertikální zonálnost.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
22. Latinská Amerika
22.1. Latinská Amerika
22.2.Mexiko
22.3.Státy střední Ameriky
22.4.Brazílie
22.5.Argentina
22.6.Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Bolívie
22.7.Peru, Chile, Paraguay, Uruguay
Jižní Amerika
Jižní Amerika-obyvatelstvo,hospodářství
Brazílie,Argentina
Články na hledaný výraz "Latinská Amerika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat