Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21.3. Čína

Je to rozvojově agrární stát s velkými rozdíly – pobřeží je ještě jakž takž rozvinuté, vnitrozemí vůbec. V zemědělství pracuje asi 60% lidí. Dominuje rostlinná výroba, základní plodinou jsou obiloviny. Nejvíce se pěstuje rýže, pšenice a kukuřice. Dále brambory, batáty, sója, cukrová třtina, čajovník, čajovník, tabák a ovoce. Chovají zde prasata a drůbež. Suchý západ se využívá k pastevectví ovcí, koní, velbloudů a v Tibetu jaků. Čína má největší rybolov na světě.
Nejvíce je rozvinut těžký průmysl, který využívá surovinové zásoby. Těží se černé uhlí, ropa, zemní plyn, železo, cín, antimon, wolfram. Dále je to hutnictví (největší producent železa a oceli na světě). Strojírenství se orientuje na výrobu dopravních prostředků (náklaďáky, motorky, kola), dále rozvoj elektrotechniky a chemie. Tradičními jsou textilní a potravinářský průmysl.
Vedoucí stranou země je Komunïstická strana Číny. Hlavní město je Peking. Historickou dominantou je“zakázané město“.

V r. 1951 Čína obsadila Tibet a od té doby Tibet bojuje o samostatnost. R. 1959 proběhlo rozsáhlé povstání, které bylo krvavě potlačeno. Dalajláma odešel do exilu.

Od 2. pol. 70. let se prosazuje politika národních reforem. Jsou vytvořeny zvláštní ekonomické zóny a otevřené přístavy, kde se platí nižší daně, investoři zde najdou levnou pracovní sílu a dovoz a vývoz jsou osvobozeny od cla. Proto se zde soustřeďují průmyslová odvětví náročná na počet pracovních sil.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat