Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.6. Indonésie

Indonésie
Je to ostrovní stát JV Asie, který je velice hornatý. Nachází se na např. Velkých a Malých Sundách a Molukách. Patří sem např. západní část ostrova Nová Guinea. Je to největší ostrovní stát světa.

Rozsáhlejší nížiny se nacházejí pouze na Sumatře a Borneu. Jinak jsou to většinou sopečné ostrovy, kde se projevuje i zemětřesná činnost. sopečný materiál je základem velice úrodných půd, a tak zde i přes nebezpečí těchto činitelů žije docela dost lidí. Řeky zde jsou krátké a vodnaté. Teploty jsou vysoké, kolem 25-29°C. Indonésie je 4. nejlidnatější stát světa. Většina populace žije na venkově. Nachází se zde 6 milionových velkomněst – Jakarta, Surabaya, Badung, Medan, Semarang a Palembang. Národnostně se jedná o bohatou zemi – Jávanci, Sundové a Malajci. Hlavním náboženstvím je islám (90%) a dále křesťanství, hinduismus a budhismus.

Jedná se o agrární, rozvojový stát s významným nerostným bohatstvím.
V zemědělství pracuje asi polovina obyvatel a50% půdy je uměle zavlažováno. Hlavní zemědělskou oblastí je Jaáva. Rýže, kukuřice, kasava, batáty, fazole, sója a tropické ovoce. pro export kaučukovník, kávovník, čajovník, palma olejná, palma kokosová (kopra – sušený endosperm). Rybolov.

V průmyslu převažuje těžební průmysl a prvnotní úprava surovin, těžba ropy a zemního plynu a cínu a niklu. Dále bauxit, fosfáty a soli. Chemický průmysl (výroba gumy a hnojiv), petrochemie, barevná metalurgie, úpravárenství rud. Nově výroba elektronických komponentů. Tradiční je i potravinářský průmysl.

Indonésie – republika vznikla 1947. Hlavní město Jakarta je politické, ale i hospodářské sídlo státu. V r. 1976 Indonésie okupovala Východní Timor a udělala si z něj provincii. Za patronace OSN bylo uspořádáno referendum a Timor získal r. 2000 nezávislost.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat