Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18.1. Rusko + nástupnické státy

Podnebí – 4 klimatické pásy – polární, subpolární, mírný a subtropický. Na většině území převládá vnitrozemské mírné podnebí s velkými rozdíly teplot a málo srážkami. Extrémně kontinentální klima má východní Sibiř (i pod –70°C, v létě nad 30°C).
Většina srážek přichází od Atlantiku. Na Dálném východě je množství srážek ovlivňováno monzumem. Téměř 60% území Ruska je pokryto permafrostem, který komplikuje zemědělskou výrobu.

Klimatické poměry podmiňují vznik několika vegetačních pásů. Nejseverněji leží pás polárních pustin, jižněji je pásmo tunder s porosty mechů a lišejníků. Tundry přecházejí v lesotundry a pás lesů, který pokrývá největší část Ruska. Na jihu navazuje stepní a lesostepní pásmo s úrodnými černozeměmi. Dále polopouště a pouště v Kaspické nížině.

Nerostné suroviny – Rusko má mnohostrannou surovinovou základnu. Nejvýznamnější ložiska surovin jsou v asijské části Ruska. Velký význam mají zásoby paliv, které patří k největším na světě. Rozsáhlá jsou ložiska černého uhlí na Sibiři – Kuzněcká, Tunguská a Lenská pánev – Kuzbas, Pečorská pánev. Také v pánvi Donbas (Rostovská oblast) - antracit. Velká jsou ložiska hnědého uhlí na Západosibiřské rovině ve středním Poobí (Surgut, Nižněvartovsk). Dále je to ropa a zemní plyn – severoťumenské naleziště, orenburská a severokavkazská ložiska. Největší producent plynu na světě.Významné jsou také zásobárny železné rudy v Kurské magnetické anomálii a na Urale. další neželezné kovy na východní Sibiři a na Urale. apatity –Kola, draselné soli – Předural, diamanty – republika Sacha, grafit.. Těžba ropy je vzhledem k nedostatku prostředků a zaostávání výzkumných prací nevelká a klesá. Rozhodující mají ložiska středního Poobí. Ve volžsko – uralském regionu došlo následkem vytěžení ke snížení produkce.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
18. Rusko + nástupnické státy
18.1. Rusko + nástupnické státy
18.2. Rusko + nástupnické státy
18.3. Rusko + nástupnické státy
18.4. Rusko + nástupnické státy
18.5. Bělorusko
18.6. Ukrajina
18.7. Ukrajina, Moldavsko
Články na hledaný výraz "Ruská federace, země střední Asie, Zakavkazsko" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat