Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17.5. Maďarsko

Rozloha 93 tis. km; 10 mil. obyvatel; Budapešť

Maďarsko bylo v minulosti stejně jako náš stát součástí rakousko-uherské monarchie. Tato země má rozsáhlý fond úrodných půd, teplé slunečné podnebí a významné zásoby bauxitu.

4/5 země pokrývá pusta, což je step s převahou černozemních půd, většinou pečlivě obdělaných. Rozloha lesů je malá.Na východ od Dunaje se táhne Velká uherská nížina, která je výškově málo členitá.

Podnebí je kontinentálnější, nezřídka zde oblasti trpí suchem.

Obyvatelstvo zaznamenává poslední dobou přirozený populační přírůstek. Jedná se o jednonárodnostní stát, ale hodně Maďarů žije v okolních zemích.

Maďarsko je průmyslově zemědělská země, a taks e zaměřuje na materiálově méně náročné zpracovatelské obory. Palivově energetické zdroje neuspokojí spotřebu. Dobývá se zde sice hnědé uhlí, ale to není příliš kvalitní (Severomaďarské středohoří). Na jihozápadě se těží ropa a zemní plyn. Využívá se však hlavně dovážená surovina. U Pakse vznikla jaderná elektrárna.

Rozvoj hutnictví hliníku brzdí nedostatek elektřiny, zpracovává se hliník dovážený z Ruska v Sékešfehérváru. Vyrábějí se zde elektrotechnické výrobky, přístroje, obráběcí stroje, automobilové součástky, autobusy. Téměř polovina strojírenství se však soustřeďuje v Budapešti, další centra jsou v Györ (ďér), Miskolci, Debrecenu.

Chemický průmysl zmírňuje nedostatek surovin, je soustředěn na výrobu hnojiv a polymerů. Intenzivní zemědělství vytváří přebytky základních potravin. Pěstuje se kukuřice a pšenice, významné je také pěstování ovoce, zeleniny(paprika, rajčata, feferonky) a vína; cukrovka.

Železnice se podílejí největší měrou na přepravě. Cestovní ruch –Balaton, lázně.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
17. Státy východní Evropy
17.1. Polsko
17.2. Polsko
17.3. Slovensko
17.4. Slovensko
17.5. Maďarsko
17.6. Bulharsko
17.7. Rumunsko, Slovinsko
17.8. Bosna a Hercegovina, Makedonie
17.9. Jugoslávie, Chorvatsko
Články na hledaný výraz "Jihovýchodní a východní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat