Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17.4. Slovensko

Strojírenství se stalo nejsilnějším odvětvím průmyslu. Silné zastoupení najdeme na západním Slovensku (Bratislava, Trnava, Komárno), v Pohroní (B. Bystrica, Brezno) a na východě (Košice, Poprad). Chemický průmysl je založen na dovozu ropy a zemního plynu. Nejvíce závodů se vyskytuje v oblasti Dunaje a dolního Váhu. Hlavním centrem petrochemie je Bratislava (Slovnaft). Centrem gumárenství je Púchov. Na západním Slovensku je hlavně farmacie, ta je i na východě (Humenné, Strážské).

Představitelem černé metalurgie jsou Košice, závod byl založen na dovozu rudy ze SSSR. Hlavním závodem barevné metalurgie je hliníkárna v Žiaru nad Hronem. Na Slovensku hrají významnou roli jaderné elektrárny Mochovce a Jaslovské Bohunice. Dále jsou zde vodní elektrárny na Váhu a Gabčikovo. Na východě je největší tepelná elektrárna Vojany.

Výroba papíru a celulózy – Ružomberok, Štúrovo n aDunaji. Textilní výroba – Ružomberok, Levice, Trenčín (vlna). Konfekce – Trenčín, Púchov; kožedělný – Bardejov, Partizanské.
Zemědělství je rozvinuto hlavně v Podunajské nížině, kde se nachází polovina orné půdy Slovenska. Pěstují se zde nejnáročnější plodiny jako je kukuřice, pšenice, vinná réva, cukrovka a ovoce a zelenina. Ve vyšších polohách je pastevectví.

Dopravní síť je přizpůsobena reliéfu země. Většina tratí je soustředěna v kotlinách a údolích. Nejvýznamnější je spojení Bratislava-Košice a dále na Ukrajinu. Významný je cestovní ruch.

Západní Slovensko – spíše zemědělství, jaderné elektrárny, Nitra centrem ztemědělské činnosti, Trnava strojírenství a potravinářství, Komárno – loděnice, Trenčín – textil, oděvnictví.

Střední Slovensko – hornaté, bramborářský typ, hnědé uhlí, lignit, Martin, Povážská Bystrica, Dubnica nad Váhom, dřevozpracující průmysl, stavební hmoty (Cementárny), hliníkárna – ekolog. Problémy, chov ovcí, cestovní ruch, rekreace.

Východní oblast – těžiště osídlení a hospodářství v kotlinách, úrodné půdy, magnezit, vápenec, stavební hmoty, menšiny romů, maďarů, rusínů, ukrajinců, hutní kombinát Košice, chemický průmysl, ..


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
17. Státy východní Evropy
17.1. Polsko
17.2. Polsko
17.3. Slovensko
17.4. Slovensko
17.5. Maďarsko
17.6. Bulharsko
17.7. Rumunsko, Slovinsko
17.8. Bosna a Hercegovina, Makedonie
17.9. Jugoslávie, Chorvatsko
Články na hledaný výraz "Jihovýchodní a východní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat