Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17.1. Polsko

Rozloha : 312 tis. km; 39 mil. obyvatel; Varšava

Polsko patří k našim nejvýznamnějším obchodním partnerům. Státní území má významný tvar a většina je nížinaté, což je následek pevninského ledovce z doby pleistocénu. Podnebí má přechodný ráz, je to přechod mezi oceánickým a kontinentálním.

Země má poměrně bohaté surovinové zdroje – v hornoslezském revíru se nacházejí ložiska černého uhlí, na jihozápadě se nachází řada hnědouhelných ložisek. Na severu Hornoslezské pánve najdeme zásoby olova a zinku. V Dolním Slezsku měď, v Sandoměřské kotlině se nachází bohatství síry, v meziříčí Visly a Varty se ancházejí zásoby kamenné soli.

Během druhé světové války zahynulo přes 6milionů Židů. Po válce došlo k odsunu Němců. Polsko se stalo jednonárodní zemí. Významné polské menšiny najdeme v USA. Velmi silné postavení má v zemi římskokatolická církev. Polsko postupně překonává podíl těžkého a zbrojního průmyslu a zápolí se značnou zadlužeností.

Základ energetiky tvoří uhlí,t tepelné elektrárny jsou v místě nalezišť a výrazně komplikují už beztak špatné životní prostředí. Ropa se dováží z Polska a zpracovává v Płocku a v přístavním Gdaňsku. Významné je také hutnictví na jihu Polska. Tato základna je tvořena na trati vedoucí od Kryvého Rohu – Katowice, Krakov, Čenstochovou. Hutnictví zinku a olva se soustřeďuje v blízkosti těžby rud v Hornoslezské pánvi. U Legnice je výroba mědi.

Polsko vyniká ve výrobě dopravních, těžebních, energetických, kovoobráběcích a lisovacích výrobků převážně do východoevropských států.
Mezi největší strojírenská střediska se řadí Varšava, Vratislav, Poznaň, trojměstí
Gdaňsk-Sopoty-Gdyně, Štětín, Łodž a Kraków.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
17. Státy východní Evropy
17.1. Polsko
17.2. Polsko
17.3. Slovensko
17.4. Slovensko
17.5. Maďarsko
17.6. Bulharsko
17.7. Rumunsko, Slovinsko
17.8. Bosna a Hercegovina, Makedonie
17.9. Jugoslávie, Chorvatsko
Články na hledaný výraz "Jihovýchodní a východní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat