Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.7. Rakousko, Lichtenštejnsko

Rakousko má přirozený úbytek obyvatel, nevysoký podíl městského obyvatelstva (55%). Vyvinutá tržní ekonomika, po druhé svět. válce vyhlášena neutralita, od r. 1995 člen EU.

V průmyslové výrobě je poměrně silný státní sektor. Příliv zahraničního kapitálu modernizuje průmyslovou strukturu. Elektronika, petrochemie a dopravní strojírenství využívají zahraničních licencí. Průmysl sklářský, keramický a textilní se opírá o dlouholetou tradici. Vyspělé je i potravinářství. Elektřina se vyrábí hlavně na kaskádě na Dunaji.

Zemědělství je vyspělé na to, že překonává nepříznibé přírodní podmínky. V horských oblastech se chová skot a ovce hlavně na mléko, v Dunajské nížině se pěstují obiloviny, kukuřice, cukrovka, ve Videňské pánvi hlavně vinařství.

Dopravní síť je hustá a moderní. Tranzitní doprava má tahy přes Alpy k Jaderskému moři. Intenzivní říční doprava.

Hospodářský potenciál se soustřeďuje v Dolním Rakousku a ve Vídeňské aglomeraci, dominuje strojírenství a petrochemie. Vídeň je politické a kulturní centrum země.
Hospodářské těžiště severu se koncentruje podél Dunaje, Linz – železárny a chemický průmysl, Štýrský hradec – je střediskem strojírenství.

Ostatní spolkové země mají dřevařský průmysl, potravinářství a horský chov skotu. Vynikají celoročním cestovním ruchem, řada středisek – Kitzbühel, Innsbruck, Bischoshofen, Badgastein, Bad Ischl.



Lichtenštejnsko

Knížectví má 150 km2 a žije zde asi 30 000 lidí. Hlavním městem je Vadúz.Nízkých daní využívají desetitisíce zahraničních firem a společností, které si zde zřídily sídlo. Význam má cestovní ruch a výroba zubů do protéz.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.6. Rakousko
16.7. Rakousko, Lichtenštejnsko
16.8. Švýcarsko
16.9. Švýcarsko
Články na hledaný výraz "Alpské státy" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat