Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.6. Rakousko

83 800 km, Vídeň

Hospodářský význam Rakouska na přístupových cestách od Jaderského moře do střední Evropy zvyšuje poloha při Dunaji a na okraji maďarských nížin.

Rakousko je hornatáý země a více než 60% zabírají Alpy. Údolím řek jsou rozděleny na tři základní pásma. V severním vápencovém pásmu – Salcburské Alpy, centrálně jsou to Vysoké Taury, v jižním vápencovém pásmu vynikají Karavanky. Severní část Rakouska až k Dunaji vyplňují výběžky Českého masivu. Rovinatý charakter Vídeňské pánve je na severozápadě porušen vápencovými bradly.

Řeky stékající z Alp mají značný hydroenergetický potenciál. Dunaj je splavný po délce 350km. Je zde také množství jezer. Neziderské – největší stepní jezero v E (320km, ale jen 2m hluboké).
Podnebí je nírně kontinentální, k východu přibývá teplotních kontrastů a ubývá srážek. Velehorské oblasti mají drsné klima ovlivněné nadmořskou výškou. Časté jsou teplotní inverze, projev stupňovité vegetace.

Neostné zdroje jsou pestré, ale většinounedostačující. Zásoba kamenných solí (Solná komora), magnezitu a tuhy. Lokální význam mají ložiska železné rudy ve Štýrsku, ropy a zemního plynu při východním okraji Vídeňské pánve. Četné jsou i minerální prameny.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.7. Rakousko, Lichtenštejnsko
16.8. Švýcarsko
16.9. Švýcarsko
Články na hledaný výraz "Alpské státy" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat