Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15.4. Dánsko, Island

Rozloha :43 100; 5,3 mil. obyvatel; Kodaň

Jedná se o nejmenší, ale nejvíce zalidněný stát severní Evropy. Dánsko má výhodnou dopravní polohu mezi Severním a Baltským mořem. Nížinný povrch a mírné podnebí umožňují zemědělské využití země. Zemědělství patří také k nejintenzivnějším na světě. Obdělává se zde 2/3 státu. Ze ¾ převažuje zemědělská výroba, hlavně chov skotu, prasat a drůbeže. Navazuje na ni tradiční potravinářský průmysl, pracující hlavně pro vývoz (maso,slanina, mléko, sýry, vejce, pivo). Do EU. Průmysl nemá k dispozici surovinovou ani energetickou základnu, a proto převažují obory s menší spotřebou surovin, zato náročné na kvalifikovanou pracovní sílu. Vyniká strojírenství (výroba lodních motorů, potravinářského zařízení, elektrotechnika), textilní a chemický průmysl (výroba hnojiv).

Kromě železniční a automobilové dopravy se významně uplatňuje i pobřežní plavba, letecká doprava.

Největší města jsou Kodaň, Arhus a Odense.



Island

Rozloha :103 000; 300 tis. obyvatel; Reykjavik
Islandská republika zabírá stejnojmenný ostrov v atlantském oceáně. Povrch tvoří náhorní plošina s četnými sopkami a ledovci.
Islanďané jsou norského původu a soustředí se ve městech na jižním pobřeží. Základem hospodářství je rybolov, ve vnitrozemí chov ovcí.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
15. Severní Evropa
15.1. Norsko
15.2. Švédsko
15.3. Finsko
15.4. Dánsko, Island
15.5. Pobaltské státy
Články na hledaný výraz "Severní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat