Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15.2. Švédsko

Rozloha : 450 000; 8,8 mil. obyvatel; Stockholm

Rozlohou i počtem obyvatel to je největší a hospodářsky nejvyspělejší stát severní Evropy. Jeho povrch je hornatý, nížina tvoří jen jižní část. Říční část je hustá a na jihu je i mnoho jezer.

Obyvatelstvo se soustřeďuje na jihu země, kde jsou příznivější přírodní podmínky. Národnostně je země téměř jednotná. Z menšin jsou nejpočetnější Laponci, žijící na severu a Finové.

Rozvoj vyspělé ekonomiky se opírá o bohaté přírodní zdroje. Navíc je zde možnost využití vodní energie a lesních zdrojů. Nachází se zde dostatek kvalifikovaných sil a země prosperuje také díky dobrému napojení na světové trhy. Nejvíce je rozvinut těžební průmysl, strojírenský a dřevozpracující s papírenským.

Ložiska kvalitních rud se nacházejí hlavně na severu – v Laponsku u Kiruny a Gällivare. Tato ruda se převážně vyváží přes norský Narvik. Levná energie kompenzuje nedostatek uhlí.

Hutnictví je orientováno hlavně na výrobu ušlechtilých a speciálních ocelí v elektrických pecích. Vyrábějí se zde kuličková ložiska, osobní a nákladní automobily (Volvo, Saab), stroje pro dřevozpracující průmysl a zbraně. K významným strojírenským centrům patří Göteborg, Malmö, Stockholm a Linköping. Země je druhým největším odvětvím průmyslu a závody jsou roztroušeny kolem Botnického zálivu a jezer. Švédsko společně s Finskem a Dánskem patří k výrocům kvalitního nábytku.

Zemědělství se využívá především na jihu a kryje skoro celou spotřebu. Převažuje živočišná výroba, hlavně chov mléčného skotu. Velmi významné je lesnictví.
V dopravě se uplatňuje hlavně železnice. Přes 90% vývozu se uskutečňuje po moři.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
15. Severní Evropa
15.1. Norsko
15.2. Švédsko
15.3. Finsko
15.4. Dánsko, Island
15.5. Pobaltské státy
Články na hledaný výraz "Severní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat