Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15.1. Norsko

Rozloha :324 200; 4,3 mil. obyvatel; Oslo

Norsko má velmi členité pobřeží, je tvořeno fjordy, které vnikají často velmi hluboko do pevniny. Jelikož jsou velice hluboké a nezamrzají, najdeme zde řadu dobře vybavených přístavů jako je Oslo, bergen, Trondheim a Narvik(železná ruda ze švédské Kiruny). Jedná se také o velmi hornatou zemi, 2/3 jejího povrchu jsou vyplněny Skandinávským pohořím, leží zde i největší ledovec evropské pevniny – Jostedalsbre. Řeky jsou sice krátké, ale mají velký spád, a tak jsou energeticky využitelné.

Obyvatekstvo je z 99% germánské – norské (jsou jazykově příbuzní dánům). Žijí ze ¾ při pobřeží, vnitrozemí je osídlené jen řídce.

Hospodářství je silně spjato s mořem. Vedle průmyslu se zde významně uplatňuje námořní doprava a rybolov.Tradiční těžební průmysl těží železo(Kirkenes), ale i jiné neželezné kovy jako je měď a zinek. Rozvinutá je těžba ropy a zemního plynu v Severním moři (ložiska Statfjord, Heimdal, Ekofisk, Torfelt). Norsko se také stalo jedním ze specializovaných výrobců plovoucích vrtných souprav a zařízení pro šelfovou těžbu. Přibližně 4/5 ropy se vyvážejí. Velký hydroenergetický potenciál umožnil rozvoj výroby hliníku (z dováženého bauxitu), ferroslitin a hořčíku.

Zemědělství kvůli klimatu neprosperuje, na celém území jsou obdělávána jen 3% půdy. Významnou roli hraje rybolov.

Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
15. Severní Evropa
15.1. Norsko
15.2. Švédsko
15.3. Finsko
15.4. Dánsko, Island
15.5. Pobaltské státy
Články na hledaný výraz "Severní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat