Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.4. Itálie

Průmysl závisí na dovozu základních surovin a paliv. Orientuje se na materiálově nenáročné obory. Nejvýznamnější odvětví jsou: strojírenství (osobní automobily, elektrotechnika, kancelářské, potravinářské a obráběcí stroje), chemický průmysl (plasty, léčiva, fotomateriál), spotřební průmysl (textilní, výroba obuvi 3.). Bohatou tradici má potravinářský průmysl – konzervárny, cukrovary, mlýny, těstoviny, víno.

Zemědělství – převažuje rostlinná výroba – pšenice, kukuřice, rýže, cukrová řepa, sója, vinná réva, olivy, citrusy, zelenina. Živočišná výroba – hlavně sever Itálie – chov ovcí, skotu a prasat.

Po stránce ekonomické se země dělí na 3 oblasti:
1) Sever – Pádská nížina a podhůří Alp – hlavní průmyslová a zemědělská oblast Itálie (3/4 průmyslového potenciálu a ½ zemědělské produkce). Centra – Milán (strojírenský, chemický, spotřební), Turín (Fiat), Janov (největší italský přístav). Koncentrace kulturně historických památek – Benátky, Verona, Ravenna.

2) Střed – nejvyspělejší částí je Toskánsko (strojírenství, textil, potravinářský průmysl). Vyspělé ovocnářství a vinařství (Chianti). Centrem je Řím.

3) Jih – jižní část poloostrova + Sicíli a Sardinie. Průmyslová výroba soustředěna do přístavů. Zemědělství – pěstování citrusů a vinné révy. Na ostrovech málo výnosný chov ovcí a koz. Centry jsou Palermo a Neapol.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.3. Francie
13.4. Francie
14. Jižní Evropa
14.1. Španělsko
14.2. Portugalsko
14.3. Itálie
14.4. Itálie
14.5. San Marino, Vatikán, Malta
14.6. Řecko
Články na hledaný výraz "Francie a evropské středomoří" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat