Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.1. Španělsko

Španělsko má významné bohatství rud kovů – Fe, Pb, Zn, Cu a Hg (v produkci rtuti je 3. na světě).
Šp. je mnohonárodnostním státem, najdeme zde: Španěly, Katalánce, Galicejce a Basky. 73% mluví španělsky, 70% žije ve městech.

Hospodářství – vyspělý průmyslový stát s významným nerostným bohatstvím. Šp. zaujímá významné místo v mezinárodních dopravních službách a cestovním ruchu. Z hlediska průmyslu převládá strojírenství (dopravní – výroba automobilů, loďařství, elektrotechnika, investiční celky), průmysl báňský, metalurgický, petrochemický. Tradiční je průmysl potravinářský, textilní a kožedělní.

Zemědělství – převažuje rostlinná výroba – hlavně obilniny a středomořské plodiny (olivovník, citrusy, vinná réva, tabák, bavlník, banánovník a mandloň). Dále chov ovcí, krav, oslů a koz. Významný je rybolov.

Po stránce hospodářské dělíme zemi na 4 části:
1) Východ – nejvyspělejší oblast, centry jsou Barcelona, Valencie. Průmysl – dopravní strojírenství (Seat), textilní průmysl a petrochemie. Zemědělství – intenzivní průmysl, vinařství, zelinářství.

2) Sever – centrum těžebního a energetického průmyslu (zdroj uhlí, vodní energie, rud). Centra – Bilbao a Oviedo. Převládá živočišná výroba – chov skotu a prasat. Významný rybolov.

3) Střed - nejrozsáhlejší oblast Šp. , významná zemědělská oblast – produkce obilnin, luštěnin a vína. Nutné zavlažování. V horských oblastech chov ovcí. Centra – Madrid, Zaragoza a Valladolid.

4) Jih – jih poloostrova + Kanárské ostrovy. Těžební průmysl (pyrid, rtuť). Zemědělství – bavlník, rýže, víno, olivy, banány. Centrum – Sevilla.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.3. Francie
13.4. Francie
14. Jižní Evropa
14.1. Španělsko
14.2. Portugalsko
14.3. Itálie
14.4. Itálie
14.5. San Marino, Vatikán, Malta
14.6. Řecko
Články na hledaný výraz "Francie a evropské středomoří" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat