Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.6. Nizozemí, Lucembursko

Nizozemí

40 800 (bez povrchových vod 34 000 km; 15,6 mil. obyvatel).

Dvě třetiny území leží pod úrovní mořské hladiny, a tak je zde vybudován velmi dobrý systém ochrany proti záplavám (Delta – plan). Nizozemci po staletí vysoušejí zálivy a získávají poldery – zemědělsky využitelná území. Takováto území tvoří ¼ státu. Vlhké oceánské podnebí tvoří vhodné podmínky pro zemědělství. Je zde hustá vodní síť, a tak se dopravně hojně využívá. Z nerostného bohatství vynikají zásoby zemního plynu u Groningenu.

Z hlediska obyvatelstva převládají Holanďané (na jihu Vlámové, na severu Frísové). Nachází se zde také jedna z největších evropských konurbací (propojení měst) Amsterdam-Rotterdam-Haag-Utrecht.

Nizozemsko je jedna z nejvyspělejších zemí na světě. Hlavní roli v ekonomice hraje průmysl, který po válce prošel zančnou modernizací, je konkurenceschopný. Energetika se opírá o těžbu plynu. Uplatňuje se hutnictví cínu, hliníku a dalších neželezných kovů. K tradičním patří výroba dopravních prostředků (lodě, letadla), elektrotechnika (Philips) a elektronika.

Chemický průmysl spotřebovává ropu, vyrábí umělá hnojva. Velmi starou tradici má potravinářství, zejména mlékárenství, sýrařství a zpracování ryb.

Zemědělství je nejintenzivnější na světě. Je zaměřeno ze 2/3 na živočišnou výrobu, hlavně na chov skotu. Proslulé je zahradnictví, rybolov.
Doprava má nadstátní význam, Rotterdam je největší přístav na světě. Významné letiště v Amsterodamu.



Lucembursko

Rozloha 2600 km, 400 tis. obyvatel
Lucemburčané, Němci, Francouzi a Belgičané.

Hospodářství je založeno hlavně na tradičním hutnictví železa a oceli (produkce na obyvatele –1. na světě). Sídlí zde některé nadvládní organizace.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.1. Velká Británie
13.2. Velká Británie
13.3. Irsko, Francie
13.4. Francie
13.5. Belgie
13.6. Nizozemí, Lucembursko
Články na hledaný výraz "Západoevropský region" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat