Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.4. Francie

Francie je ihned po Německu druhou nejvyspělejší zemí Evropy. Hospodářství je silně závislé na dovozu surovin a polotovarů, což je kompenzováno poskytováním mezinárodních dopravních služeb a cizineckým ruchem.

Vedoucím odvětvím je průmysl. Základem energetiky je donážená ropa, která nahradila uhlí, jehož těžba se stále omezuje (Lotrinsko). Využívá se ložisek zemního plynu v podhůří Pyrenejí, část se dováží z Nizozemí. Téměř 80% elektrické energie se vyrábí v jaderných elektrárnách. Hutnictví železa a oceli (Lotrinsko) stále více využívá dovážených rud nebo šrot. V alpské oblasti se levná vodní energie využívá k výrobě hliníku.

Ve strojírenství dominuje výroba dopravních prostředků, elektrotechnika a elektronika. Renault, Peugot, Citroen, Concorde, TGV . Výroba se soustřeďuje do pařížské, severní a lyonské oblasti. Dále je rozvinutý chemický průmysl, jehož závody se nacházejí u ložisek (plyn, uhlí, draselné soli) a v místě spotřeby. Z odvětví lehkého průmyslu vyniká oděvní, textilní a kožedělný průmysl. Rozsáhlý je i potravinářský (vinařství, sýrařství, cukrovarnictví).

Zemědělství má oproti Německu a Británii významější roli. Francie je největší producent a exportér zemědělských výrobků z evropských vyspělých zemí. . Podílí se na vývozu pšenice, masa, vína, mléka atd. Převažuje zde živočišná výroba, zaměřená hlavně na skot, prasata a drůběž. Rostlinná výroba je nejintenzivnější na severu, obdělává se 1/3 plochy státu. Kromě pšenice je významná také cukrovka, ovoce a vinná réva (Bordeaux, Champagne). Středomořské podnebí dovoluje pěstování rané zeleniny, ovoce a aromatických rostlin.

Doprava této země má vysokou úroveň. Opírá se o hustou a kvalitní síť. Je zde nejvíce železnic, TGV. Automobilová doprava však přepravuje větší část nákladů,a le spíše na krátké vzdálenosti. Značně dlouhé jsou i vodní cesty, hustá síť ropovodů (Marseille, Le Havre), námořní plavba – moderní loďstvo, Le Havre, Dunkerque, Marseille. Spojení s Británií – Calais – Folkestone u Doveru přes eurotunnel. Air France.
Cestovní ruch.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.3. Francie
13.4. Francie
14. Jižní Evropa
14.1. Španělsko
14.2. Portugalsko
14.3. Itálie
14.4. Itálie
14.5. San Marino, Vatikán, Malta
14.6. Řecko
Články na hledaný výraz "Francie a evropské středomoří" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat