Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.3. Irsko, Francie

Irsko

Rozloha 70 300 km, 3,6 mil. obyvatel.
Irsko zabírá plochu stejnojmenného ostrova. Bylo pod nadvládou Angličanů až do 1. svět. války.

Povrch země je nížinatý, má vlhké a teplé podnebí.

Patří k nejméně rozvinutým zemím EU. Významně se zde uplatňuje zemědělství, orientované na chov mléčného skotu, prasat a ovcí na maso. Produkty jsou dováženy hlavně do Anglie. Zastoupen je al etaké strojírenský a textilní průmysl.



Francie

Rozloha 547 000, 60 mil obyvatel.

Území Francie je většinou nížinaté a vrchovinaté. Akvitánská nížina, Pařížská pánev x Jura (třetihory), alpy, hercynské Ardeny a Vogézy. Většina Francie má mírné podnebí, které je ovlivńováno Atlantským oceánem a jen na jihu je klima subtropické, středomořské. Říční síť je hustá, řeky mají hlavně dopravní význam (Seina, Loira, Rhôna), alpské toky mají vysoký hydroenergetický potenciál. Největší jezero je Lac Léman.

Slabinou je nedostatek paliv, především ropy. Významná jsou ložiska oceli v Lotrinsku, ale nejsou příliš kvalitní. Bauxit v povodí Rhôny na jihu a draselné soli v Alsasku (okolí Strasbourgu), u Limoges uranové rudy.

Z hlediska obyvatelstva se řadí Francie k nejlidnatějším zemím Evropy. Přirozený přírůstek se snižuje. Národnostně je země poměrně jednotná, k menšinám patří obyvatelé ze severní Afriky a jižní Evropy, v Pyrenejích Baskové. Zdravotní péče je na velmi vysoké úrovni. Francie má také největší přirozený přírůstek ze zemí západní Evropy.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.4. Francie
14. Jižní Evropa
14.1. Španělsko
14.2. Portugalsko
14.3. Itálie
14.4. Itálie
14.5. San Marino, Vatikán, Malta
14.6. Řecko
Články na hledaný výraz "Francie a evropské středomoří" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat