Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.2. Velká Británie

Průmyslově se země po druhé světové válce modernizovala,a le výrazně zaostalaza Německem a Japonskem. Pomohly jim ložiska ropy, a tak změnili strukturu z těžkého průmyslu (hutnictví železa, těžba uhlí, stavba lodí) na petrochemii, elektroniku, elektrotechniku a výrobu dopravních prostředků(General motors). Následkem rostoucí závislosti na dovážejících surovinách vznikají nové závody v přístavech. V energetice klesá podíl domácího uhlí ve prospěch plynu. Tepelné elektrárny vyrábějí asi 2/3 elektřiny. Hutnictví železa i neželezných kovů zpracovává vesměs rudy a šrot. Nejrozsáhlejším průmyslovým odvětvím je strojírenství, tradiční je výroba kovoobráběcích a textilních strojů. K největším průmyslovým centrům patří Londýn, Manchester, Birmingham.

Zemědělství má nízký podíl zaměstnaných (2%). Podmínky nejsou příliš výhodné pro rostlinnou výrobu (na jihu pšenice, ječmen), a tak je zde vysoce intenzivní výroba živočišná. Chov skotu (mléko), ovcí (maso), prasat a drůbeže. Intenzivní je rybolov. Vývozce živých a šlechtěných zvířat. Projevuje se zde závislost na dovozu rostlinných produktů (Liverpool),
Dánsko.

Z hlediska dopravy převažuje automobilová doprava nad železnicí. Británie má také nejhustší potrubní síť na světě. Námořní doprava ve styku se zahraničím – Londýn, Southampton, Liverpool, Glasgow. Letecká doprava, Londýn – uzel. Severní Irsko – protestanti x katolíci, nejslabější hospodářská část Anglie.

Velká Británie se historicky dělí na čtyři oblasti Anglie – nejvyspělejší část , politické, ekonomické a finanční centrum je Londýn. Skotsko – ekonomicky méně rozvinutá oblast soustřeďující se mezi Glasgowem a Edinburgem. Wales – západní část ostova, tradiční hutnictví má nepříznivý dopad na hospodářství, Cardiff. Severní Irsko – nejméně zalidněná a hospodářsky nejméně rozvinutá část VB. Belfast.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.1. Velká Británie
13.2. Velká Británie
13.3. Irsko, Francie
13.4. Francie
13.5. Belgie
13.6. Nizozemí, Lucembursko
Články na hledaný výraz "Západoevropský region" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat