Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Viktor Hugo (1802 – 1855)

syn napoleonského generála. Vystudoval vojenskou školu aktivně se účastnil francouzské politiky a po názorovém střetu s Bonapartem III. odešel dobrovolně do vyhnanství, po 20ti letech se vrátil zpět do Paříže. Ve vyhnanství dal vzniknout Legendě věků.
Dílo:
„Legenda věků“ – 3 dílný básnický cyklus. Cesta lidstva k pokroku, toto dílo mělo vliv na Vrchlického a Machara. Hlavní myšlenkou je víra v lepší budoucnost.
„Bídníci“ – dvoudílný román. Děj se odehrává v Paříži v první polovině 19. století. Hlavní hrdina je bývalý trestanec Jean Valjean, který se po 12ti letech strávených na galejích vrací k novému životu. Nevěří už společnosti, která jej odsoudila pro krádež kusu chleba, který chtěl donést hladovým dětem. Z vězení vychází zatvrzelý a zlý. Biskup Karel František Lidumil Mariel jej zcela změní v dobrého člověka. do města přichází neznámý muž vystupující pod jménem Madeleine, který zlepšuje výrobu černého sklad a stane se starostou, nakonec se ukáže že je to Valjean. Postará se také o dceru zbídačené prostitutky Fantiny – Cosettu. Je mu více než 50 let a poprvé poznává lásku ke Cosettě – lásku dědečka k vnučce. Stále prchá před policií a jejich vůdcem Javertem. Klid s Cosettou nacházejí v pařížském klášteře Petit Picpus, kde se stává Cosetta schovankou a Jean zahradníkem. Roku 1832 při nepokojích bojuje na barikádě Jean s Mariem. Jean zachraňuje život odsouzenému Javertovi a pomáhá také Mariovi. Javert si uvědomuje Jeanův čin a nezatýká ho, když má konečně příležitost. Z pocitu viny a profesionálního zklamání končí život v Seině. Marius se nejdříve poleká Jeanovu osudu, ale pak jej pochopí a Cosetta se stává jeho ženou.
„Chrám matky boží v Paříži“ – historický román, který se odehrává v Paříži v 15. století za vlády Ludvíka XI. Příběh krásné cikánky Esmeraldy, která tančí před chrámem Matky Boží v Paříži. Zamiluje se do ní kněz chrámu – zlý a proradný Frollo, nechává ji unést hrbatým zvoníkem Quasimodem. Esmeraldu ale zachraňuje další obdivovatel – kapitán lučištníků Phoebus. Frollo jej zavraždí a z činu obviní Esmeraldu. Ta neunese mučení a přiznává se k Phoebově smrti, i když nic neudělala. Před popravou Esmeraldu v poslední chvíli zachraňuje Quasimodo a unáší ji do zvonice. Frollo se znovu pokouší Esmeraldu získat. Ta jej však nechce a proto končí její život smrtí. Quasimodo Frolla svrhne z chrámu a sám umírá když držel Esmeraldino tělo, hluboce ji miloval. Quasimodo, přestože je nevzhledný a ošklivý, ukrývá pod povrchem krásnou, čistou a ušlechtilou povahu. Představuje romantický typ hrdiny.
„Dělníci moře“
„93“
„Muž, který se směje“

Žádné komentáře:

Okomentovat