Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Bylo nás pět“

– humoristická próza vzpomínající na radostné dětství strávené v klukovské partě v Rychnově nad Kněžnou. Vypravěčem je chlapec Petr Bajza, v němž se zároveň slučuje osoba autora, který popisuje nezbedné, ale šťastné a veselé dovádění jeho dětských kamarádů. Do party dále patřili: Petrův nejlepší kamarád Bejval Antonín, věřící Jirsák Čeněk, nebojácný Éda Kemlink a Zilvar z chudobince. Společně se chlapci chodili koupat k nedalekému rybníku Klobouku, bojují s Dražáky, Ješináky a Habrováky, škádlí rychnovské obyvatele svými lumpárnami a čelí pohlavkům a trestům svých rodičů. V příbězích vystupují i další postavy: služka Kristýna (Rampepurda), Bajzovi, mravokárce Fajst, řezník Štverák atd. Próza je oslavou bezstarostného mládí, jeho nebojácné podnikavosti, živého elánu a radostné plnosti dnů. Tato kniha byla filmově zpracována.
Eduard Bass (1888 – 1946)
vlastním jménem Eduard Schmidt. Narodil se v Praze jako syn majitele kartáčnického závodu. Absolvoval obchodní akademii a krátce pracoval v otcově firmě. Nakonec utekl ke kabaretu (zpěvák, konferenciér a textař v lit. kabaretu Červená sedma). Po válce pracoval v Lidových novinách, je autorem tzv. rozhlásků – veršovaných komentářů k týdenním událostem, napsal jich víc než 700, kázáníčka zase představují jeho nejlepší sloupky.
Dílo:
„Klapzubova jedenáctka“ – knížka pro děti, napsaná ve stylu moderní pohádky, byla velice oblíbená, později zfilmovaná.
„Cirkus Humberto“ – román, psán za okupace, ovdovělý zedník Karas odchází se svým synem Vaškem hledat práci a náhodně získá práci v cirkuse. Vašek vyroste a cirkus je jeho vášní. Chce odejít s Růženkou, ale ředitel cirkusu mu chce předat vedení za podmínky že si vezme jeho dceru. Vašek se rozchází s Růženkou a bere si Helenu, mají spolu syna, který odmítá vést cirkus. Nakonec tradici převezme vnučka Liduška, takže tradice nezahyne.
„Lidé z maringotek“ – novely, poutavé příběhy z cirkusového prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat