Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZADĚLÁVÁNÍ

Je technologická úprava vařením jednoho nebo více druhu surovin masa, zeleniny a hub. Zaděláváním připravujeme zejména mladé kusy nebo masa jemná. Maso nakrájíme na kousky vaříme se zeleninou zahušťujeme jíškou jemníme sekanou nebo žloutky na koření používáme muškátový květ nebo oříšek úprava zaděláváním je vhodná pro přípravu dietních pokrmů.

VAŘENÍ MASA:

Vaříme dvěma zp.:
1. MASO VKLÁDÁME DO STUDENÉVODY- získáme kvalitní vývar.
2. MASO VKLÁDÁME DO HORKÉ VODY- maso zůstane šťavnaté a používá se k omáčkám.

VAŘENÍ DRŮŮBEŽE:
Tepelná úprava je kratší vývar má jemnou chuť po bílkovině kreatin, kyselině mléčné což v kombinaci způsobuje příjemnou chuť. Vývar z drůbeže bývá mírně zakalený.

VAŘENÍ ZVĚŘINY:
Po odstřelu je zvěřina nedostatečně vykrvácená a proto kosti používané na vývar se předem opékají v troubě, aby se zabránilo vykalení.

VAŘENÍ RYB:
Velké ryby vaříme 30 – 40 min. porce 10 – 15 min. v rybí várce. Velké ryby stačíme do písmene O celé vkládáme do prochladlého vývaru, aby nepopraskala kůže.

VAŘENÍ BRAMBOR:
Loupané nebo ve slupce. Nevaříme vždy do úplné změknutí. Brambory zalíváme vroucí vodou.

VAŘENÍ ZELENINY:
Jemnou zeleninu vaříme vcelku, pokud chceme zachovat barvu přidáme trochu citrónové šťávy nebo octu.

ZELÍ KAPUSTA A KVĚTÁK:
Vaříme bez pokličky, aby unikly čpavé látky.

VAŘENÍ LUŠTŠNIN:
Po přebrání a omytí luštěniny namočíme a v téže vodě je vaříme. Používáme větší množství vody a vaříme bez soli výjimku tvoří sója, která se může vařit se solí, Namočení provádíme v chladné místnosti, aby nedocházelo ke zkvašení zrna.

VAŘENÍ TĚSTOVIN:
Sou to sušené těstárenské výrobky, které vařením zvětší svůj objem dva a půlkrát vkládají se do velkého mn. osolené vody. Po uvaření se proplachujou studenou vodou a mastí se. Vaření je závislé na velikosti a obsahu vajec, které dělají těsto křehčí.

Žádné komentáře:

Okomentovat