Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pěstování rýže ve Španělsku

Osmý březen 1992 zůstane nadlouho v paměti nejen obyvatel Valencie. Toho dne se totiž z 5000 kilogramů rýže, spousty králíků, drůbeže, solí a šafránu, to vše smícháno s 12.000 litry vody, připravovala ve vyschlém korytě řeky Turia v obrovské kovové pánvi největší paella všech dob. Dodnes je to rekord zaznamenaný i v Guinessově knize. V podstatně menším měřítku je často možno sledovat kuchaře paelly přímo na návsích a náměstích mnoha vesnic a městeček Valencijského regionu: jeden recept je lepší než druhý.
Oryza sativa, divokou rýži, přivezl z Asie do Evropy již ve 4. století Alexandr Veliký, ale teprve Maurové ji na španělském středomořském pobřeží začali od 8. století pěstovat na velkých plochách. V mokřadech kolem řek obnovovali římská zavodňovací zařízení, stavěli kanály a čerpací kola, protože jen tam byl pro tyto žíznivé rostliny dostatek vody. Do počátku 20. století se pěstování omezovalo na deltu Ebra a valencijskou pobřežní zónu. Během občanské války se začala rýže pěstovat i v deltě Guadalquiviru, protože východní pobřeží Španělska bylo v rukou republikánů. V Andalusii činila osevní plocha již v roce 1938 asi 1 700 hektarů. V současnosti je téměř 30 000 hektarů rýžovišť nejrozsáhlejší oblastí pěstování rýže ve Španělsku. Ve významného producenta rýže se díky závlahám v údolí řeky Tajo proměnila také jinak suchá provincie Badajoz. Menší plochy oseté rýží lze nalézt rovněž v Aragonu podél řeky Ebro. Španělé jsou zapálenými vyznavači rýže: paella je však jen jedním z jejich oblíbených pokrmů. Z celkem asi 750 000 tun rýže, jež Španělsko ročně vyprodukuje, se tudíž téměř nic nevyveze.
Z průvodce přírodou Španělsko a Baleáry, Baset, 2001.

Žádné komentáře:

Okomentovat