Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

O víně a rýži

Sherry „Víno, které proslavili piráti“!

"Ještě to stihneme dohrát a pak Španěly porazíme," prohlásil prý Francis Drake při koulené s lordem Howardem. A tak se stalo. V roce 1587 se dokonce odvažuje napadnout přístav Cádiz a způsobí španělské flotile velké škody. Jeho kořistí se tehdy stalo i 2 900 sudů vína "jerez". Od té doby se Angličané stali jeho častými konzumenty a posléze i největšími odběrateli. Proto je víno "jerez", nebo také "jérez", ač původem španělské, známé v zahraničí spíše pod anglickým názvem sherry. Dopřávali si ho hrdinové anglických detektivek, pil ho Sherlock Holmes, chválu na něj pěl ve svých prózách i Ernest Hemingway. Ve svých spisech mu vzdali hold už ve 4. století před Kristem i staří Řekové.

Pěstitelská oblast tohoto bezesporu nejslavnějšího španělského vína leží v trojúhelníku mezi městy Sanlúcar de Barameda, Puerto de Santa María a Jerez de la Frontera. Blízkost moře, tedy vlastně Atlantiku, enormní délka slunečního svitu, ale i hojnost srážek a zvláštní bílá půda, která odráží sluneční paprsky na hrozny zespodu, to všechno jsou klimatické podmínky, které se najdou málokde. První vinice tu prý 1000 let před Kristem založili Féničané, kteří už tehdy přidávali část starého vína do nových vín. To byl vlastně zárodek specifického postupu, který se při výrobě a zrání sherry používá a který mu dodává onu nenapodobitelnou chuť.

Víno zraje ve velkých sklepích, kde leží v dlouhých chodbách dubové sudy naskládáné na sebe ve třech až sedmi řadách. Vespod jsou sudy s nejstarším vínem, z nichž se jednou ročně třetina odebírá a doplňuje vínem z nejbližší horní části sudů. Rok, kdy tento postup začíná, se udává jako stáří vína. Nejmladší je tříleté, nejkvalitnější vína zrají deset let. Oficiální klasifikace připouští 10 různých druhů sherry. Tak např. "fino" a "manzanilla" jsou vína suchá, k nímž se obvykle servírují tapas, drobné chuťovky různého druhu, v nichž jsou Andalusané nepřekonatelní. Jsou vhodná také k mořským plodům, rybám a jemným sýrům.

"Amontillado" je výborné polosuché víno k bílému masu, rybám a zralým sýrům. "Oloroso", silnější suché víno, se hodí ke zvěřině a červenému masu, "pale cream" (sladké) se podává k játrům a čerstvému ovoci, "cream" (sladké) je vhodné k dezertům
Pokud se někdy dostanete do jižní Andalusie, neváhejte a navštivte některý z místních proslulých sklepů. Informace o možnostech návštěvy jednotlivých sklepů najdete zde. Více informací o sherry najdete na www.sherry.org (ve španělštině, angličtině a francouzštině). Do České republiky dováží sherry společnost RACKE ČR s.r.o. a dostanete jej např. v pražských vinotékách Cellarius a Porcela Plus (Štěpánská ul.), Stella (Jindřišská ul.), La Casa (pasáž Černá růže; v Archívu vín v Pardubicích, In Vino v Hradci Králové a dalších.
miv

Žádné komentáře:

Okomentovat