Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HOVĚZÍ MASO

Dělíme na přední a zadní.

PŘEDNÍ:
• žebro
• podplečí
• hrudí
• krk
• bok
• kliška

ZADNÍ:
• svíčková
• kýta
• plec
• nízký a vysoký roštěnec

CHARAKTERISTIKA MASA:
- je to maso z jalovic, krav, volů a býků.
- Je světlejší a tmavočervené mírně prorostlé tukem, který je bílí až nažloutlý. Barva masa se odvíjí od stáří a krmení dobytka.
- Mladé kusy do 2-ř let mají maso tužší a je mramorovitě prorostlé tukem. Kusy nad 5 let mají maso tuhé, houževnaté, tmavočervené.
- Maso ze stejných krav je hrubozrnné vodnaté a bez tuku.
- Bíčí maso je hrubozrnné. Nemá tukové mramorování a má typický zápach po moči.
- Stravitelnost masa závisí na stáří, krmení, ustájení, zp. porážky, na tepelné úpravě, na zdravotním stavu zvířete, na zrání.

Žádné komentáře:

Okomentovat