Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Galicijské delikatesy

Touláte-li se krajem galicijským, nemůžete si toho nevšimnout. Zvláště pánové zbystří, když spatří ve výloze obchodů něco, co už z dálky velice připomíná svým tvarem ženské ňadro. Tento jemný "sexy" sýr s příznačným názvem "queixo tetilla" (sýr ňadérko), vyrobený z kravského mléka, se doslova rozplývá na jazyku, na němž zanechává mírně slaněnakyslou chuť. A připíjíte-li k němu červené víno... Traduje se, že tato delikatesa poprvé spatřila světlo světa v jednom místním ženském klášteře už v 11. století. Teorie je to ovšem nepodložená.

• "Pimientos de Padrón" (Papričky z Padrónu) jsou další lahůdkou, kterou vám nabídnou nejen v obci Padrón, ale v každém galicijském baru. "Některé jsou pálivé a některé ne," odpoví vám na vaši případnou zvídavou otázku. "Pozná se to, až když do nich kousnete."

• Chobotnice po trhovecku (Pulpo a feira) nechybí na žádném pořádném tržišti. Chobotnice se vaří na otevřeném ohni ve velkých měděných nádobách, nakrájejí či spíše nastříhají se na kousky a podávají se na dřevěných talířích pokapané olivovým olejem a okořeněné pálivou paprikou. Zapíjí se bílým vínem servírovaným v bílých porcelánových kalíšcích.

• Empanada gallega (Galicijská empanada) by si zasloužila zvláštní kapitolu. Může být masová, rybí, zeleninová, kuřecí, z plodů moře...

• "A queimada", prý nápoj čarodějek, kterých bylo v tomto kraji nespočet a které si ho připravovaly na zahřátí. Dnes se bez něj neobejdou žádné slavnosti.

Empanada s tresčí nádivkou a rozinkami neboli empanada de bacalao con pasas
Těsto: 1200 g hladké mouky, 1/2 l mléka, 3 celá vejce, 100 g másla, 40 g kvasnic, 1 lžička soli (jako náhražku lze použít i hotové lístkové těsto). Nádivka: 1/4 l olivového oleje, 2 cibule nakrájené na kostičky, 2 drobně nakrájené papriky, 1 kg drobně nakrájené tresky, 150 g rozinek.
Připravíme si vláčné těsto a necháme je v ledničce odležet. Z uvedených ingrediencí uděláme nádivku. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme je v plát. Jeden plát dáme na vymaštěný plech, rozprostřeme nádivku a zakryjeme druhým plátem. Potřeme rozšlehaným vejcem, těsto propícháme vidličkou a pečeme cca 20 minut v horké troubě. Podáváme teplé i studené k vínu nebo pivu.

A queimada
Vínovice (s obsahem alkoholu 37-50 %), práškový cukr, citrónová kůra a pár zrnek kávy.
Do kameninové nádoby vlijeme vínovici, přidáme cukr (120 g na litr pálenky), citrónovou kůru a zrnka kávy. Zamícháme. Na naběračku dáme trochu cukru s malým množstvím pálenky, zapálíme a opatrně vložíme do nádoby tak, aby do ní oheň přeskočil. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Na tutéž naběračku dáme trochu cukru a opatrně ji vložíme na queimadu. Když cukr zkaramelizovatí, přidáme ho do queimady a zamícháme. Servírujeme, jakmile budou mít plameny namodralou barvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat