Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aragonské delikatesy

Teruelská sušená šunka (Jamón de Teruel),

Calandské broskve (Melocotones de Calanda),

Olivový olej z Dolního Aragonu (Aceite del Bajo Aragón),

Aragonské jehněčí (Ternasco de Aragón),

Víno z oblasti calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Somontano...
Není jednoduché získat oprávnění používat ochranné zeměpisné označení původu. Najdete-li u názvu výrobku ono "Denominación de Origen", pak je to vždy záruka nejvyšší kvality. K teruelským delikatesám, které na "Denominación de Origen" ještě nedosáhly, ale pyšní se "alespoň" certifikační značkou kvality, patři třeba aragonská klobása (Longaniza de Aragón) či tronchonský sýr (Queso de Tronchón), který je mimo jiné citován už v Donu Quijotovi... Ocitnete-li se někdy v kraji teruelském, buďte si jisti, že si zde opravdu pochutnáte, ať už si dáte jen tak něco drobného či se rozhodnete pro oběd či večeři se vším všudy. Nabízíme vám několik krajových receptů, i když je třeba podotknout, že bez originálních surovin to nebude zcela ono. Některé z nich, nebo jím velmi blízké, např. sušenou šunku, lze zakoupit v některých prodejnách lahůdek.

Delicias de Teruel neboli teruelské slasti
Teruelská sušená šunka, 1 kg rajčat, stroužek česneku, olivový olej (nejlépe z oblasti Dolního Aragónu), sůl, veka.
Rajčata ponoříme na deset sekund do vařící vody, oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme sůl, stroužek česneku, trochu oleje a rozmixujeme. Necháme půl hodiny odležet v chladničce. Sušenou šunku nakrájíme na tenké plátky. Nasucho opečeme plátky veky, namažeme směsí a na každý toust přidáme plátek šunky.

Sopa de ajo a la turolense neboli česneková polévka na teruelský způsob
1 litr slepičího vývaru, 4 vejce, 160 g sušené teruelské šunky, 3 stroužky česneku, 1 velký rohlík, 4 polévkové lžíce olivového oleje.
Na horkém oleji opečeme na kostičky nakrájenou teruelskou šunku, přidáme na tenké plátky nakrájený rohlík, pak na tenké plátky nakrájený česnek. Když je česnek osmažen dozlatova, vyndáme ho a rozdělíme do čtyř polévkových šálků. Do hrnce přidáme vývar, necháme přejít varem. Vmícháme lehce rozšlehaná vejce a za neustálého míchání chvíli povaříme. Osolíme a nalijeme do šálků s česnekem.

Chilindrón de cordero neboli jehněčí ragú
1 kg jehněčího masa, olivový olej, sádlo, sůl, česnek, cibule, červená paprika, zelená paprika, 1 kg rajčat, bílé víno.
Osmažíme nadrobno nakrájenou zelenou papriku, cibuli a rajčata. Maso nakrájené na kostičky osolíme a za neustálého míchání opékáme ve směsi oleje a sádla dozlatova, přidáme nadrobno nakrájené tři až čtyři stroužky česneku, podlejeme bílým vínem, přidáme obsah pánve, na proužky nakrájenou červenou papriku a horkou vodu. Pomalu dusíme doměkka.

Žádné komentáře:

Okomentovat