Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krkonoše

Jsou nejvýznamnější horskou oblastí s 80 % využitelností území pro CR. Jako první v republice byl v roce 1963 vyhlášen KRNAP. Přírodní podmínky (členitost terénu, dlouhotrvající sněhová pokrývka, řada přírodních atraktivit) je předurčují pro zimní a letní turistiku, rekreaci a zimní sporty. K vysoké návštěvnosti přispívá i relativně dobrá vybavenost, jejíž kapacita nerostla úměrně s poptávkou. Významnou roli má i poměrně dlouhá tradice.


Díky dobré dopravní dostupnosti a výhodné poloze slouží k uspokojování dlouhodobých i krátkodobých forem CR pro široké zázemí středních Čech včetně pražské aglomerace. Z jednotlivých lokalit mají největší význam Špindlerův Mlýn, Pes pod Sněžkou a Harrachov. V jejich okolí je dostatek vhodných terénů pro lyžování a turistiku. Kromě Sněžky je nejvíce navštěvovaná vrcholová cesta, která prochází v blízkosti četných přírodních atraktivit (Dívčí a Mužské kameny, Sněžné jámy a další).

Využití je rozšířeno dalšími funkcemi, z nichž má celostátní význam lázeňství (Jánské lázně). Přetíženost oblasti je mimořádná, a proto se přistupuje k určité regulaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat